Norske Akevitters Venners festskrift «Til Liniens pris – et kulturhistorisk festskrift» ble produsert i forbindelse med Linie-akevittens 200-årsjubileum – og den er fortsatt like aktuell
Boken som teller 96 (!) sider, tar for seg Linie-akevittens historie – og den begynner hos egypterne:
Hvorvidt alkymisten Cleopatra (som var en mann og som ikke må forveksles med sin mer berømte «navnesøster», dronningen som ble født år 69 f.Kr.) krydret brennevinet sitt med karve, vites ikke, men han var en av de første som beskrev destillasjonsprosessen som startet som destillasjon av oljer fra krydder og blomster.
På 1500-tallet romsterte Anna av Danmark (1532-1586), bedre kjent som kurfyrstinne Anna av Sachsen, i laboratoriet sitt og satte sammen utallige styrkedrikker, Aqua Vitae eller livets vann, basert på alkohol og urter med ingredienser som ulvefett, ormeblod, bly fra kirkevinduer og årgangsvann – samlet som dugg Valborgsnatten, natten til 1. mai.
Christopher Blix Hammer (1720-1804) regnes som de norske akevittenes far… Mer om Hammer, Lysholmfamilien og andre sentrale aktører i forbindelse med Linie-farten og Linie Aquavit kan du lese om i «Til Liniens pris». Mari Maurstads skildring «Rullende – som et elskende par» finner du også i boken.
Bidragsytere i boken er Kjell Aukrust, Hans Christian Bangsmoen, Torkjell Berulfsen, Steinar Bjerkestrand, Kristoffer Breivik, Arne Brimi, Steinar Dragland, Per Harald Grue, Ingvar Hage, Halvor Heuch, Roar Hildonen, Bjørn Iversen, Louis Jacoby, Sigbjørn Johnsen, Jon Håvar Korshavn, Oskar Kvåle, Unni Lindell, Mari Maurstad, Bodil Irene Nordjore, Anne B. Ragde, Astri Riddervold, Gotmar Rustad, Herb Skogstad, Lars Erik Underthun og Lars Ole Ørjasæter.